Alles over LOTUS®

Misschien heeft u het al eens meegemaakt. Nietsvermoedend luistert u naar het betoog van uw EHBO-instructeur. Plotseling valt een “mede-cursist” kreunend van zijn stoel. Uw instructeur wijst u aan om het slachtoffer te gaan helpen. Grote kans dat u te maken heeft met een “LOTUS® slachtoffer”.

Dit zijn mensen die na een EHBO-cursus gevolgd te hebben, door zijn gegaan voor de cursus Lotus. De LOTUS® (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) is een organisatie, die los staat van de EHBO. Men leert daar hoe men een verwonding grimeert en het ongeval zo “echt” mogelijk kan uitbeelden.

De verwondingen moeten medisch verantwoord zijn. Dat wil zeggen dat een LOTUS® slachtoffer niet of bijna niet van een echt slachtoffer te onderscheiden is. Dit is ook een reden, waarom een LOTUS® nooit zich privé op straat mag begeven met de gegrimeerde verwonding nog op zijn lichaam. Dit zou in een werkelijke ongevalssituatie ernstige problemen kunnen geven. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt de groep ondersteund door een bedrijfsarts.

Landelijk gezien zijn er zo’n 1800 LOTUS® leden. De LOTUS® is in 1963 door het “Oranje Kruis” opgericht. 1 Maart 1975 is de Organisatie LOTUS opgericht.

Hoe, wat, waar en waarom LOTUS®?

Als “LOTUS® slachtoffer” help je bij EHBO-verenigingen en EHBO-examens, bij oefeningen, demonstraties, calamiteiten en rampen als een verlengstuk van de hulpverlening.

Meer informatie vind u terug op de website van de Organisatie LOTUS: Klik hier!