Opleidingen

Acteren
Het reageren op de helper, hoe moet het tegenspel zijn.

Grimeren
Het grimeren van diverse verwondingen en stoornissen in de algemene toestand, zoals o.a. shock, flauwte e.d.

Ontwerpen
Het verhaal hoe het e.e.a. gebeurd is.

Ensceneren
Is het organiseren van een ongeval, met alle spullen die men hierbij nodig heeft, zodat het voor de EHBO’er er zo echt mogelijk uitziet.

Wanneer kan ik zo’n opleiding volgen?

  • Als je gezond bent.
  • Als je over voldoende vrije tijd beschikt (opleiding duurt 2 jaar)
  • Als je een beetje creatief en je vindt “toneelspelen” leuk.
  • Leeftijd speelt geen rol.
  • Zolang je in bezit bent van een geldig EHBO diploma of dit binnenkort denkt te halen.

Uiteraard hangt ook heel veel af van het juist spelen van emoties. Hierbij moet gedacht worden aan:

Paniek
Paniek is onberedeneerd, in een blinde waanzin ben je bezig en ben je daar absoluut niet van af te houden. Voorbeeld: Er is een instorting geweest en je begint als een gek stenen weg te halen en gooit die werkelijk alle kanten op alleen maar omdat je die instorting wilt weghalen.

Overstuur
Overstuur zijn is beredeneerd, je weet wat er is gebeurd en overziet de ramp, maar geestelijk slaan alle stoppen door. Voorbeeld: Er is een instorting geweest en je begint als een gek stenen weg te halen, omdat je weet dat jouw kind daar onder ligt, je geeft ook duidelijk aan dat iedereen moet helpen om die stenen weg te halen.

Angst
Angst is grijpbaar, je hebt angst voor een hond of voor spinnen. Iemand anders kan er voor zorgen dat je die angst niet onder ogen hoeft te zien door bijvoorbeeld de hond weg te halen.

Vrees
Vrees is ongrijpbaar, je hebt vrees voor een lift of vrees voor kleine ruimtes, smetvrees of pleinvrees. Met vrees kan eigenlijk niemand je helpen door het weg te halen, ze kunnen alleen maar proberen om je er doorheen te praten.

 

 

Apathie
Apathie betekend zonder gevoelens, lijfelijk ben je aanwezig, maar geestelijk voel je helemaal niets meer. Er is zo iets ernstigs gebeurd dat je het geestelijk niet meer aan kan, je sluit je voor de buitenwereld af. Je kijkt wel, maar dwars door alles en iedereen heen en ziet dus niets meer. Je hersenen registreren ook niets meer.

Uitbeelden van emoties:
Het uitbeelden van emoties is niet bepaald gemakkelijk, voor je zelf niet maar ook niet ten opzichte van de EHBO-er. Wanneer het in het echt is zal de EHBO-er daar begrip voor hebben en net zo lang doorgaan als nodig is. In het spel is het geduld van de EHBO-er veel eerder op en daar moet met het spelen dan ook goed rekening mee worden gehouden.

Wanneer er bijvoorbeeld paniek gespeeld wordt zal dit na ongeveer een halve tot een minuut overgaan in overstuur zijn, de EHBO-er kan dan gaan proberen te kalmeren, geruststellen.

Na ongeveer twee minuten moet ook het overstuur zijn wat verminderd zijn, de EHBO-er kan dan proberen een gesprek met je aan te gaan.